Agencije za istra .


60 views
Uploaded on:
Description
Agencije za istraživanje tržišta u Hrvatskoj. Op ć enito o industriji. Veličina industrije istraživanja u HR: -2003. godini 11,5 milijuna EUR -2004. godini 13,5 milijuna EUR Intenzivan rast 15%
Transcripts
Slide 1

Agencije za istraživanje tržišta u Hrvatskoj

Slide 2

Op ć enito o industriji Veličina industrije istraživanja u HR: - 2003. godini 11,5 milijuna EUR - 2004. godini 13,5 milijuna EUR Intenzivan rast 15% - Glavni smisao istraživanja tržišta je prikupljanje valjanih i pouzdanih informacija koje pomažu prilikom odlučivanja u tržišnom poslovanju, planiranju aktivnosti, rješavanju konkretnih teškoća ili kontroli uspješnosti posla

Slide 3

Agencije u Hrvatskoj Puls Hendal Target Prizma GfK… ..

Slide 4

Puls Osnovana 1993. godine u Splitu Smještena u Zagrebu, Splitu i Sarajevu. Dosadašnjim radom PULS je stekao ugled pouzdane, visoko stručne i inovativne agencije sposobne da provede najsloženija kvantitativna i kvalitativna istraživanja.

Slide 5

U provođenju istraživanja uvijek se koriste znanstvenim metodama i suvremenim istraživačkim tehnikama. Okupljaju preko 50 stalnih zaposlenika, više od 1000 iskusnih anketara, kao i visoko kvalificirane i iskusne koordinatore koji pokrivaju sve regije obiju država.

Slide 6

Misija je osigurati najvišu kvalitetu istraživanja i pružiti pouzdane informacije klijentima, stvarajući pri tom ugodno i poticajno radno okruženje zaposlenicima. Klijenti: Agrokor, Allianz, Kraš, Lura, Coca Cola, McDonald\'s Ministarstvo znanosti i tehnologijem, Peugeot, Erste & Steiermärkische Bank, Pliva i mnogi drugi.

Slide 7

Hendal Godina osnivanja: 1993. Među top4 agencija na hrvatskom tržištu Broj zaposlenih: 20 Mreža anketara: 400/6 regionalnih koorinatora Prva agencija sa ISO 9001-2000 certifikatom kvalitete IT podrška

Slide 8

Misija: Osigurati klijentima pobjedničke odluke temeljene na stvarnom uvidu u tržište! Vizija: Najcjenjeniji hrvatski accomplice u istraživanju tržišta pružajući inovativna marketinška rješenja i dodanu vrijednost! Vrijednosti: integritet...strast...inovativnost...timski rad... HENDAL !

Slide 9

� iroki portfelj tehnika prikupljanja Desk istraživanja Face 2 confront intervjui Telefonsko anketiranje (CATI studio sa 20 stanica) Dubinski intervjui Mystery shopping Webankete

Slide 10

Klijenti: American Express, Badel 1862, HNBm, Ekonomski Institut, Zagrebačka Pivovara…

Slide 11

Target 1993. osnovali stručnjaci s područja društvenih znanosti, metodologije i marketinga. Istraživački tim Targeta okuplja stručnjake koji razumiju dinamiku hrvatskog tržišta. Target od samih početaka vode tri vrhunska stručnjaka Uz dvadesetak koordinatora širom Republike, povremeno upošljavaju više od 300 anketara.

Slide 12

Misija je pružiti klijentima najkvalitetnije informacije o ukupnom tržištu, konkurentnosti, potencijalnim poteškoćama i njihovom uklanjanju ili izbjegavanju. Njihov angažman ne prestaje predajom izvještaja, već klijentima bare stručan konzalting u tumačenju dobivenih nalaza te pomoć pri implementaciji rezultata u konkretne poslovne odluke.

Slide 13

Za rad na kvalitativnim istraživanjima kakva su fokus grupe ili dubinski razgovori, kao suradnike upošljavaju isključivo diplomirane psihologe s iskustvom u radu s grupama. Istraživačke projekte izvan Hrvatske obavljaju u suradnji s partnerima, pouzdanim i provjerenim lokalnim tvrtkama za istraživanje tržišta i ispitivanje javnoga mnijenja.

Slide 14

Klijenti: HEP Hrvatski Caritas Hrvatski zavod za zapošljavanje Hrvatsko vijeće za konkurentnost HT – Hrvatski Telekom Karlovačka pivovara Ministarstvo gospodarstva Ministarstvo rada i socijalne skrbi Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi Tvornica Duhana Rovinj Večernji list

Slide 15

Prizma Osnovana je 2000. godine u Zagrebu, s najvećim i najboljim opremljenim CATI studijom u Hrvatskoj. Agenciju su osnovali istraživači s višegodišnjim iskustvom u hrvatskim i regionalnim agencijama. U Prizmi je trenutno zaposleno 10 stalnih djelatnika .

Slide 16

Misija je rješavanje problema klijenata, uz pomoć spoznaja o tržištu, iskustva te poznavanja područja na kojem klijent posluje. Već sada su više od istraživačkog društva. Vizija je da postanu vodeća agencija za tržišna, medijska i društvena istraživanja i savjetovanje, na području država bivše Jugoslavije.

Slide 17

CATI GRUPA Vodeća grupa lokalnih agencija za istraživanje tržišta u regiji Vodeći u regiji na području razvoja istraživanja Pokrivenost cijelog spektra istraživanja Dugogodišnje iskustvo u brojnim industrijama Pomoć klijentima u stvaranju i realizaciji razvojnih strategija Specijalisti za manja tržišta regije

Slide 18

Moderna tehnologija u kombinaciji s treniranim anketarima pruža sve prednosti CATI anketiranja. Godišnje se napravi više od 80.000 CATI anketa, te niz istraživanja korištenjem drugih istraživačkih metoda.

Slide 19

GfK U listopadu 1999. godine, Fessel-GfK iz Beča, CEMA iz Zagreba i Gral Iteo iz Ljubljane osnovali su novu agenciju za istraživanje tržišta unit nazivom: GfK - Centar za istraživanje tržišta d.o.o. , sa sjedištem u Zagrebu. Ovim spajanjem nastala je najveća agencija za istraživanje tržišta u Hrvatskoj s vrlo širokom lepezom usluga klijentima.

Slide 20

GfK u Zagrebu ima više od 40 stalno zaposlenih djelatnika, mahom visoko obrazovanih stručnjaka iz područja psihologije, sociologije, informatike i ekonomije. Raspolažu nacionalnom mrežom od oko 1000 anketara i osam koordinatora u većim gradovima.

Slide 21

Dio su etablirane međunarodne GfK Grupe koju čini više od 130 istraživačkih poduzeća u preko 70 zemalja širom svijeta. GfK Grupa vodeći je istraživački institut srednje i istočne Europe. Prema ukupnom prihodu spada među 4 najveća istraživačka poduzeća u svijetu (treći u Europi) .

Slide 22

Klijenti: Beiersdorf B.net Pharma, Carlsberg Coca Cola Beverages Hrvatska Dr Oetker Red Bull Adria… ..

Slide 23

Nešto o istraživanju!!!

Slide 24

Punih 45 godina istraživanja tržišta u Hrvatskoj! Početkom 1960-ih uočeni su brojni problemi u funkcioniranju i efikasnosti privređivanja na prostoru tadašnje Jugoslavije. Napušta se centralistički sistem upravljanja privredom i dolazi od određene decentralizacije i osamostaljenja gospodarskih subjekata.

Slide 25

Pojavila se neophodnost dubljih reformi. U toj atmosferi ubrzanog razvoja zemlje, usvajanja modernih tehnologija, krajem 1961. godine, Komora za industriju, rudarstvo, građevinarstvo i saobraćaj Hrvatske osniva BIRO ZA ISTRAŽIVANJE TRŽI� TA, a zatim - Privredna Komora Jugoslavije, 1962. godine, osniva ZIT-Zavod za istraživanje tržišta.

Slide 26

Počeci istraživanja tržišta Od samog početka rada - 1962. godine – ZIT/CEMA , Zagreb, kao jedina istraživačka kuća, posluje na cijelom području države, i to na potpuno tržišni način. U istraživanjima se išlo u direktnu osobnu komunikaciju sa sugovornicima . Stvorena je i iznimno jaka jezgra istraživačkih, multidisciplinarnih kadrova

Slide 27

An istraživačka industrija danas ? U Hrvatskoj danas djeluje petnaestak istraživačkih kuća. Vodećih je šest do sedam, koje pružaju sve vrste istraživačkih usluga, te pokrivaju preko 70% tržišta istraživačke industrije.

Slide 28

U trendu opće globalizacije i na tržištu istraživanja u Hrvatskoj, uz domaće agencije, prisutne su i podružnice velikih svjetskih igrača. Danas se, na taj način, svim zainteresiranim klijentima može pružiti cjelovita usluga (kako u smislu metodološkog pristupa, tako i teritorijalno - u Hrvatskoj ili za neko drugo šire područje, već prema potrebi određenog klijenta).

Slide 29

Hvala na pažnji Landeka Andrea

Recommended
View more...