Importance of Authority and Responsibility in Management

Importance of Authority and Responsibility in Management
paly

Authority forms the foundation of management activities, as managers require various relationships and countless requests to execute their tasks. The proper management of hierarchical relationships requires the exercise of authority.

About Importance of Authority and Responsibility in Management

PowerPoint presentation about 'Importance of Authority and Responsibility in Management'. This presentation describes the topic on Authority forms the foundation of management activities, as managers require various relationships and countless requests to execute their tasks. The proper management of hierarchical relationships requires the exercise of authority.. The key topics included in this slideshow are . Download this presentation absolutely free.

Presentation Transcript


1. Yetki ve Yetki ve Sorumluluk Sorumluluk

2. Yetkinin nemi Yetkinin nemi Yetki ynetim faaliyetinin temelini oluturur. Yetki ynetim faaliyetinin temelini oluturur. Yneticiler bakalar vastasyla i grdkleri iin, onlarla eitli ilikileri olmas ve saysz ile ilgili isteklerin bulunmas doaldr. Yneticiler bakalar vastasyla i grdkleri iin, onlarla eitli ilikileri olmas ve saysz ile ilgili isteklerin bulunmas doaldr. Bu sistem iinde eitli ast-st ilikileri doar ve bu ilikilerin yrtlmesinin temelinde yetki yer alr. Bu sistem iinde eitli ast-st ilikileri doar ve bu ilikilerin yrtlmesinin temelinde yetki yer alr. Yetki olmad srece, biimsel organizasyonlar gerekli birimlerin almasyla tamam olamazlar. Yetki olmad srece, biimsel organizasyonlar gerekli birimlerin almasyla tamam olamazlar.

3. Yetkinin Tanm Yetkinin Tanm Yetki, karar alma ve uygulama hakkdr. Yani, yetkili klnan kii, emir verme ve bakalarnn davranlarn ynlendirme hakkna sahiptir. Yetki, karar alma ve uygulama hakkdr. Yani, yetkili klnan kii, emir verme ve bakalarnn davranlarn ynlendirme hakkna sahiptir.

4. Yetkinin zellikleri Yetkinin zellikleri Tanm incelendiinde yetkinin drt zellii ortaya kmaktadr: Tanm incelendiinde yetkinin drt zellii ortaya kmaktadr: - Birincisi, yetki bir haktr. - Birincisi, yetki bir haktr. - kincisi, yetkili kii hakkn kullanlmas ile dolaysz olarak kendi davranlar zerinde, dolayl olarak da bakalarnn davranlar zerinde sz sahibidir. - kincisi, yetkili kii hakkn kullanlmas ile dolaysz olarak kendi davranlar zerinde, dolayl olarak da bakalarnn davranlar zerinde sz sahibidir. - ncs, yetkili kiinin, istedii davranlarda bulunabilmesi iin dllendirme ve cezalandrma gcne sahip olmasdr. - ncs, yetkili kiinin, istedii davranlarda bulunabilmesi iin dllendirme ve cezalandrma gcne sahip olmasdr. - Drdncs ise, yetkiyi kullanma hakk bireylere deil, yneticiye bir makam igal ettii iin verilmitir ve o mevkiye baldr. O mevkiyi kim igal ederse, bu hakk o kullanacaktr. - Drdncs ise, yetkiyi kullanma hakk bireylere deil, yneticiye bir makam igal ettii iin verilmitir ve o mevkiye baldr. O mevkiyi kim igal ederse, bu hakk o kullanacaktr.

5. Yetkinin Kayna Yetkinin Kayna Organizasyondaki ynetsel yetkinin kaynana ilikin farkl yaklamlar mevcuttur. Bu konuda balca teori gelitirilmitir. Bunlar: Organizasyondaki ynetsel yetkinin kaynana ilikin farkl yaklamlar mevcuttur. Bu konuda balca teori gelitirilmitir. Bunlar: - Biimsel Yetki Teorisi - Biimsel Yetki Teorisi - Kabul Teorisi ve - Kabul Teorisi ve - Bilgisel Yetki Teorisidir. - Bilgisel Yetki Teorisidir.

6. Biimsel Yetki Teorisi Biimsel Yetki Teorisi Biimsel yetki teorisine gre ynetsel adan yetki, organizasyonun st basamaklarnda yer alr ve yukardan aaya doru belli snrlar iinde azalarak iner. Biimsel yetki teorisine gre ynetsel adan yetki, organizasyonun st basamaklarnda yer alr ve yukardan aaya doru belli snrlar iinde azalarak iner. Bu gre gre, ynetsel yetki, biimsel organizasyonda yetkinin kayna olarak st kademeler gsterilmektedir. Bu gre gre, ynetsel yetki, biimsel organizasyonda yetkinin kayna olarak st kademeler gsterilmektedir. st kademe denildii zaman bu, organizasyon iindeki yere baldr ve bir st kademe anlalmaktadr. st kademe denildii zaman bu, organizasyon iindeki yere baldr ve bir st kademe anlalmaktadr. Buradaki nemli nokta, organizasyondaki her bir yneticinin yetkisi, dorudan bal bulunduu bir st kademeden kaynaklanmaktadr. Buradaki nemli nokta, organizasyondaki her bir yneticinin yetkisi, dorudan bal bulunduu bir st kademeden kaynaklanmaktadr.

7. Kabul Teorisi Kabul Teorisi Organizasyonu davransal adan ele alan Chester Bernard tarafndan gelitirilmi bir teoridir. Organizasyonu davransal adan ele alan Chester Bernard tarafndan gelitirilmi bir teoridir. Kabul teorisine gre yetki, daha nceleri ileri srld gibi yukardan aaya doru bir sistem deil, tam tersine astlarn kabulne dayanmaktadr. Kabul teorisine gre yetki, daha nceleri ileri srld gibi yukardan aaya doru bir sistem deil, tam tersine astlarn kabulne dayanmaktadr. Bu yaklamda yneticinin yetkisi, astlarn yneticinin karar almadaki ve uygulamadaki gcn kabul etmeleriyle gereklemektedir. Bu yaklamda yneticinin yetkisi, astlarn yneticinin karar almadaki ve uygulamadaki gcn kabul etmeleriyle gereklemektedir. Astlar emirlere uyuyorsa ve verilen grevleri yerine getiriyorsa, yetkiden sz edilebilir. Astlar emirlere uyuyorsa ve verilen grevleri yerine getiriyorsa, yetkiden sz edilebilir.

8. Bilgisel Yetki Teorisi Bilgisel Yetki Teorisi Bilgisel yetki teorisine gre, yetki kiinin teknik bilgi ve tecrbesinden kaynaklanmakta ve bilgisinden dolay verilmektedir. Bilgisel yetki teorisine gre, yetki kiinin teknik bilgi ve tecrbesinden kaynaklanmakta ve bilgisinden dolay verilmektedir. Bir kiinin yetkisinin kabul edilmesi, bir bakma o kiinin teknik bilgisinin ve ynetim becerisinin kabul edilmesidir. Bir kiinin yetkisinin kabul edilmesi, bir bakma o kiinin teknik bilgisinin ve ynetim becerisinin kabul edilmesidir. Herhangi bir konuda uzmanlam bir kii iin, yetkili olduu belirtilir. Kiiler eitli konularda alarak uzmanlatklar iin, konularnda yetkili olurlar. Herhangi bir konuda uzmanlam bir kii iin, yetkili olduu belirtilir. Kiiler eitli konularda alarak uzmanlatklar iin, konularnda yetkili olurlar. Burada yetki, belirli bir mevki sahibi olmadan ziyade, teknik bilgiden dolay kazanlmakta, bu nedenle bu kiilere danlmakta ve nerileri kabul edilmektedir. Burada yetki, belirli bir mevki sahibi olmadan ziyade, teknik bilgiden dolay kazanlmakta, bu nedenle bu kiilere danlmakta ve nerileri kabul edilmektedir. Teknik yetki kiiye bal bir yetkidir, mevkiye bal olmad iin, kiiler deiinc3 yetki de kiilerle gider. Teknik yetki kiiye bal bir yetkidir, mevkiye bal olmad iin, kiiler deiinc3 yetki de kiilerle gider. Bilgisel yetki, biimsel olmayan organizasyonun bir grntsdr. Bilgisel yetki, biimsel olmayan organizasyonun bir grntsdr. Bu yetki hiyerarik kademelere bal deildir, akl, zeka, tecrbe ve renme arzusu gibi kiisel zelliklerle yakndan ilgilidir. Bu yetki hiyerarik kademelere bal deildir, akl, zeka, tecrbe ve renme arzusu gibi kiisel zelliklerle yakndan ilgilidir.

9. Yetki Devri Yetki Devri letmeler bydke, yneticiler ilerinin arttn ve yeni durumun getirdii ykleri kaldramaz duruma geldiklerini grrler. letmeler bydke, yneticiler ilerinin arttn ve yeni durumun getirdii ykleri kaldramaz duruma geldiklerini grrler. Yetki sahibi yneticinin hereyi kendisinin yapmas imkanszdr. Yetki sahibi yneticinin hereyi kendisinin yapmas imkanszdr. Biimsel organizasyonun baars, st yneticinin yetki devrindeki baarsna baldr. Biimsel organizasyonun baars, st yneticinin yetki devrindeki baarsna baldr. Yetki devri, iletmenin her kademesinde yaplan bir itir. Yetki devri, iletmenin her kademesinde yaplan bir itir.

10. Yetki Devri Yetki Devri By iletmelerde bavurulan bir yol gibi grnmesine karn, kk iletmelerde de uygulanr. By iletmelerde bavurulan bir yol gibi grnmesine karn, kk iletmelerde de uygulanr. Yetki devri, yalnzca ilerin bir ksmndan kurtulmak deil, ok ynl bir faaliyettir. Yetki devri, yalnzca ilerin bir ksmndan kurtulmak deil, ok ynl bir faaliyettir. Yetki devri sorumluluk ve yetkinin eitli ynetim basamaklarnda eitli seviyelerde toplanmasn salar. Yetki devri sorumluluk ve yetkinin eitli ynetim basamaklarnda eitli seviyelerde toplanmasn salar. Ynetim piramidinde en stten balayarak, yetkiler aaya doru azalarak iner. Yetki devri olmazsa, bu sistem bozulur ve yetki en st dzeyde kalr. Ynetim piramidinde en stten balayarak, yetkiler aaya doru azalarak iner. Yetki devri olmazsa, bu sistem bozulur ve yetki en st dzeyde kalr.

11. Yetki Devrinin Tanm Yetki Devrinin Tanm Yetki devri, organizasyonda yetkilerin aa kademelere kaydrlmasyla salanan bir organizasyon faaliyetidir. Yetki devri, organizasyonda yetkilerin aa kademelere kaydrlmasyla salanan bir organizasyon faaliyetidir. Yetki devriyle astlarn daha st seviyede grev yapmalar ve yeni sorumluluklar almalar salanabilir. Yetki devriyle astlarn daha st seviyede grev yapmalar ve yeni sorumluluklar almalar salanabilir. Yetki devri yalnzca baz grevlerin yaplmas ya da karar almann alt kademlere braklmas deil, ayn zamanda astlarn yetitirilmesi anlamna gelir. Yetki devri yalnzca baz grevlerin yaplmas ya da karar almann alt kademlere braklmas deil, ayn zamanda astlarn yetitirilmesi anlamna gelir. Yetki devrinde beklenen, stlerin astlarla uyum iinde almasnn salanmasdr. Yetki devrinde beklenen, stlerin astlarla uyum iinde almasnn salanmasdr.

12. Yetki Devrinin Aamalar Yetki Devrinin Aamalar Yetki devrinin drt aamas vardr. Bu aamalar Yetki devrinin drt aamas vardr. Bu aamalar Grev verilmesi Grev verilmesi Grevin yerine getirilme imkannn salanmas Grevin yerine getirilme imkannn salanmas Sorumluluk tama ve Sorumluluk tama ve Denetim sisteminin kurulmasdr. Denetim sisteminin kurulmasdr.

13. 1. Grev Verilmesi 1. Grev Verilmesi Yetki devrinde grev verilmesiyle ilgili ilk i, yneticinin grevlerini gzden geirmesi ve bu grevleri nitelik ve nicelik ynnden snflandrmasdr. Yetki devrinde grev verilmesiyle ilgili ilk i, yneticinin grevlerini gzden geirmesi ve bu grevleri nitelik ve nicelik ynnden snflandrmasdr. Bundan sonraki adm, hangi grevlerin datlaca hakknda karar vermektir. Baz grevlerin devredilmesi, iletmenin politikas asndan ya da yneticinin dncesi ynnden sakncal olabilir. Bu grevlerin devredilmesi yoluna gidilmeyebilir. Bundan sonraki adm, hangi grevlerin datlaca hakknda karar vermektir. Baz grevlerin devredilmesi, iletmenin politikas asndan ya da yneticinin dncesi ynnden sakncal olabilir. Bu grevlerin devredilmesi yoluna gidilmeyebilir. Hangi grevlerin datlacana karar vermek kesin izgilerle ortaya konamayabilir. Grevlerin datmnda st yneticinin tutumu ve astlarn yetenekleri rol oynar. Hangi grevlerin datlacana karar vermek kesin izgilerle ortaya konamayabilir. Grevlerin datmnda st yneticinin tutumu ve astlarn yetenekleri rol oynar. Grevler, bir organizasyonda yaplmas gereken ya da stlerin yaplmasn istedii ilerdir. Grevler, bir organizasyonda yaplmas gereken ya da stlerin yaplmasn istedii ilerdir.

14. 2. Grevin Yerine Getirilme mkannn Salanmas 2. Grevin Yerine Getirilme mkannn Salanmas Grev yapmak, yetkinin varlna ve gcn salanmasna baldr. Yetki verilmemise ya da grnte verilmise, grev yapma imkan kalmaz. Grev yapmak, yetkinin varlna ve gcn salanmasna baldr. Yetki verilmemise ya da grnte verilmise, grev yapma imkan kalmaz. Yetki devrinde verilmesi gereken yetki grevle ilgili olmaldr. Yetki devrinde verilmesi gereken yetki grevle ilgili olmaldr. Yetkinin tam olarak verilmesiyle yetki devri salanabilir. Yetkinin tam olarak verilmesiyle yetki devri salanabilir. Yetki devrine konu olan grevle ilgili karar alma yetkisi tannmadka, yetki devri gerekletirilemez. Yetki devrine konu olan grevle ilgili karar alma yetkisi tannmadka, yetki devri gerekletirilemez.

15. 3. Sorumluluk Tama 3. Sorumluluk Tama Grevle ilgili yetki verildikten sonra, yetkinin kullanlmas ile sorumluluk tama sz konusu olur. Grevle ilgili yetki verildikten sonra, yetkinin kullanlmas ile sorumluluk tama sz konusu olur. Ast, grevin gerektirdii sorumluluu yklenmek durumundadr. Ast, grevin gerektirdii sorumluluu yklenmek durumundadr. Burada sz edilen sorumluluk, astn yetkisinin asl sahibine kar olan sorumluluudur. Burada sz edilen sorumluluk, astn yetkisinin asl sahibine kar olan sorumluluudur.

16. 4. Denetim Sisteminin Kurulmas 4. Denetim Sisteminin Kurulmas Yetki devrindeki son aama denetim sisteminin kurulmasdr. Ynetici, devrettii yetkinin sorumluluunu, stlerine kar tamaya devam eder. Yetki devrindeki son aama denetim sisteminin kurulmasdr. Ynetici, devrettii yetkinin sorumluluunu, stlerine kar tamaya devam eder. Bu nedenle zaman zaman astlarn davranlarn denetlemek zorundadr. Bu nedenle zaman zaman astlarn davranlarn denetlemek zorundadr.

17. Yetki Devrinin lkeleri Yetki Devrinin lkeleri Yetki devrinde uyulmas gereken ilkeler balk altnda toplanabilir: Yetki devrinde uyulmas gereken ilkeler balk altnda toplanabilir: Yetki ve sorumluluk Denk Olmaldr Yetki ve sorumluluk Denk Olmaldr Komuta Birlii Salanmaldr Komuta Birlii Salanmaldr Sorumluluk Devredilemez. Sorumluluk Devredilemez.

18. 1. Yetki ve Sorumluluk Denk Olmaldr. 1. Yetki ve Sorumluluk Denk Olmaldr. Asta grev verildii zaman, grevin gerektirdii kadar yetki de verilmelidir. Asta grev verildii zaman, grevin gerektirdii kadar yetki de verilmelidir. Bu yetki karar alma, emir verme ve astlarndan ie ilikin baz grevleri yerine getirmeyi isteme hakkdr. Bu yetki karar alma, emir verme ve astlarndan ie ilikin baz grevleri yerine getirmeyi isteme hakkdr. Bunun yannda, yetkiyle birlikte sorumluluk gereklidir. Bunun yannda, yetkiyle birlikte sorumluluk gereklidir. Yetki ile sorumluluk arasndaki ilikinin tam bir denklik iinde olmas gerekir. Yetki ile sorumluluk arasndaki ilikinin tam bir denklik iinde olmas gerekir. Ynetici sadece sorumluluk vermemelidir, ayn zamanda grevin yaplmasna ve grevle ilgili karalarn alnmasna yetecek lde gcn de devredilmesi gerekir. Ynetici sadece sorumluluk vermemelidir, ayn zamanda grevin yaplmasna ve grevle ilgili karalarn alnmasna yetecek lde gcn de devredilmesi gerekir.

19. 2. Komuta Birlii Salanmaldr. 2. Komuta Birlii Salanmaldr. Organizasyonda her ast bir ste balanr ve ondan emir alrsa, yetki kargaas nlenir ve herkes sorumluluunun gerektirdii alma dzenine girer. Organizasyonda her ast bir ste balanr ve ondan emir alrsa, yetki kargaas nlenir ve herkes sorumluluunun gerektirdii alma dzenine girer. Birden fazla stten emir alan ast, hangi grevin ncelii olduunu kartrr, yetki-sorumluluk ilikisi alamaz hale gelir. Birden fazla stten emir alan ast, hangi grevin ncelii olduunu kartrr, yetki-sorumluluk ilikisi alamaz hale gelir. Komuta birliinin bozulmamas ve elikilerin ortaya kmamas iin, emirler yetki zinciri iinde yukardan aaya doru akmaldr. Komuta birliinin bozulmamas ve elikilerin ortaya kmamas iin, emirler yetki zinciri iinde yukardan aaya doru akmaldr. Bunun salanabilmesi iin de, her asta yalnzca bir st tayin edilmeli ve btn emirler asta tayin edilen st tarafndan iletilmelidir. Bunun salanabilmesi iin de, her asta yalnzca bir st tayin edilmeli ve btn emirler asta tayin edilen st tarafndan iletilmelidir.

20. 3. Sorumluluk Devredilemez 3. Sorumluluk Devredilemez Yetki devriyle astlara baz grevler verilir ve bunun sonucu baz sorumluluklar yklenir. Yetki devriyle astlara baz grevler verilir ve bunun sonucu baz sorumluluklar yklenir. Ancak sorumluluk yklenirken yetki asl nerde ise, sorumluluk da orada kalmaya devam eder. Ancak sorumluluk yklenirken yetki asl nerde ise, sorumluluk da orada kalmaya devam eder. Yetki devreden bir st bu ilemle ilgili olarak daha st makama kar sorumluluundan kurtulamaz. Yetki devreden bir st bu ilemle ilgili olarak daha st makama kar sorumluluundan kurtulamaz. Herhangi bir sorun kt zaman, yetki devredilen ast aradan ekilerek, st ile bu stn st yneticisini kar karya brakr. Herhangi bir sorun kt zaman, yetki devredilen ast aradan ekilerek, st ile bu stn st yneticisini kar karya brakr.

21. Yetki Devrinde Sorunlar Yetki Devrinde Sorunlar Organizasyonun baars iin gerekli bir faktr olmasna karn, yneticiler yetki devrine ou zaman isteksiz yaklarlar. te yandan, astlar da yetki devrinin getirecei baarszlk ihtimalinden korkarlar. Yetki devrinde stlerden ve astlardan kaynaklanan sorunlar yle zetlenebilir: Organizasyonun baars iin gerekli bir faktr olmasna karn, yneticiler yetki devrine ou zaman isteksiz yaklarlar. te yandan, astlar da yetki devrinin getirecei baarszlk ihtimalinden korkarlar. Yetki devrinde stlerden ve astlardan kaynaklanan sorunlar yle zetlenebilir:

22. 1. stlerden Kaynaklanan Sorunlar 1. stlerden Kaynaklanan Sorunlar stler, astlarna gvenmezler ve ileri kendilerinin daha iyi yapabileceklerini dnrler. stler, astlarna gvenmezler ve ileri kendilerinin daha iyi yapabileceklerini dnrler. stler, hi kimsenin iletmede nemli bir yere gelmesini istemezler, kendi dnce yarglarnn ve sorunlara zm yaklamnn devam etmesini arzu ederler. BU durum astlarn gelime glerini krar. stlerin daima astlardan daha iyi karar verebileceklerini varsaym her zaman doru deildir. stler, hi kimsenin iletmede nemli bir yere gelmesini istemezler, kendi dnce yarglarnn ve sorunlara zm yaklamnn devam etmesini arzu ederler. BU durum astlarn gelime glerini krar. stlerin daima astlardan daha iyi karar verebileceklerini varsaym her zaman doru deildir. stler denetimi kaybetme korusuna derler. Astlarn yaptklar btn hatalardan, yetki devreden ynetici stlerine kar sorumludur. Ynetici yetki devrinden sonra astn srekli denetleyemeyecei korkusuna kaplabilir ve yetki devrine olumsuz yaklaabilir. stler denetimi kaybetme korusuna derler. Astlarn yaptklar btn hatalardan, yetki devreden ynetici stlerine kar sorumludur. Ynetici yetki devrinden sonra astn srekli denetleyemeyecei korkusuna kaplabilir ve yetki devrine olumsuz yaklaabilir.

23. 1. stlerden Kaynaklanan Sorunlar 1. stlerden Kaynaklanan Sorunlar stler nemsiz duruma dmekten korkarlar. Baz yneticiler yetki devretmeleri durumunda, btn yetkilerinin ellerinden alndna ve organizasyonda gereksiz kiiler haline geldiklerine inanrlar. stler nemsiz duruma dmekten korkarlar. Baz yneticiler yetki devretmeleri durumunda, btn yetkilerinin ellerinden alndna ve organizasyonda gereksiz kiiler haline geldiklerine inanrlar. stler, astlarnn kendilerini gstermelerini istemezler. Yetki devri yoluyla yeni grev ve yetkiler alan astlar, ilerinde byk baar gsterebilirler. letmelerde yeteneksiz bir stn yerini yetenekli bir astn almas doaldr. Yerini kaybetme korkusu nedeniyle, stler yetki devrine kaytsz kalabilirler. stler, astlarnn kendilerini gstermelerini istemezler. Yetki devri yoluyla yeni grev ve yetkiler alan astlar, ilerinde byk baar gsterebilirler. letmelerde yeteneksiz bir stn yerini yetenekli bir astn almas doaldr. Yerini kaybetme korkusu nedeniyle, stler yetki devrine kaytsz kalabilirler. stler risk yklenmek istemezler. Astlara yetki devretmekle, yneticiler baz riskleri yklenmektedirler. Astlarn yeni grevlerde baarsz olmalar, yneticiyi zor durumda brakabilir. stler risk yklenmek istemezler. Astlara yetki devretmekle, yneticiler baz riskleri yklenmektedirler. Astlarn yeni grevlerde baarsz olmalar, yneticiyi zor durumda brakabilir. Baz yneticiler otoriter olmak isterler. Bu nedenle, karar almada yalnzca kendilerine gvenir, astlarna emir verir ve yakn denetim sistemi kurarlar. Bu tutum iindeki yneticiler yetki devrine olumlu yaklamazlar. Baz yneticiler otoriter olmak isterler. Bu nedenle, karar almada yalnzca kendilerine gvenir, astlarna emir verir ve yakn denetim sistemi kurarlar. Bu tutum iindeki yneticiler yetki devrine olumlu yaklamazlar.

24. 2. Astlardan Kaynaklanan Sorunlar 2. Astlardan Kaynaklanan Sorunlar ounlukla astlarn kendilerini gstermek ve organizasyonda st basamaklara trmanmak iin arzulu olduklar dnlr. Oysa astlar kendi yeteneklerine gvenmemeleri nedeniyle, yeni grev ve yetkilerin getirecei sorumluluk ve baarszlk ihtimalinden rahatsz olurlar. Bunun sonucunda yetki devrine kar olumsuz bir tutum iine girerler. ounlukla astlarn kendilerini gstermek ve organizasyonda st basamaklara trmanmak iin arzulu olduklar dnlr. Oysa astlar kendi yeteneklerine gvenmemeleri nedeniyle, yeni grev ve yetkilerin getirecei sorumluluk ve baarszlk ihtimalinden rahatsz olurlar. Bunun sonucunda yetki devrine kar olumsuz bir tutum iine girerler. Yetki devrinin ak bir ekilde yaplmamas durumunda astlar belirsizlik iine derler. Karar alrken ne kadar yetkileri olduunu ve yetkilerini kullanrken stleriyle ters dp dmeyeceklerini kestiremezler. Bu durum kendilerini rahatsz eder. Yetki devrinin ak bir ekilde yaplmamas durumunda astlar belirsizlik iine derler. Karar alrken ne kadar yetkileri olduunu ve yetkilerini kullanrken stleriyle ters dp dmeyeceklerini kestiremezler. Bu durum kendilerini rahatsz eder.

25. 2. Astlardan Kaynaklanan Sorunlar 2. Astlardan Kaynaklanan Sorunlar Astlarn gdlenmemeleri durumunda yetki devrine olumsuz yaklarlar. Yeni grevde st astna gerekli bilgileri vermezse ve yeni grevle birlikte ilerleme ans, ikramiye, ek deme gibi gdleme faktrleri salanmazsa, ast yetki devrine tmyle olumsuz yaklamda bulunacaktr. Astlarn gdlenmemeleri durumunda yetki devrine olumsuz yaklarlar. Yeni grevde st astna gerekli bilgileri vermezse ve yeni grevle birlikte ilerleme ans, ikramiye, ek deme gibi gdleme faktrleri salanmazsa, ast yetki devrine tmyle olumsuz yaklamda bulunacaktr. Astlar yeni yetkilerin kullanm srasnda hata yapmaktan ve stlerin dnce yargsna ters dmekten korkarlar. Astlar en ufak hatalarnda stler tarafndan sert biimde eletirilecekleri korkusuyla, yeki devrine ve yeni greve isteksiz bakarlar. Astlar yeni yetkilerin kullanm srasnda hata yapmaktan ve stlerin dnce yargsna ters dmekten korkarlar. Astlar en ufak hatalarnda stler tarafndan sert biimde eletirilecekleri korkusuyla, yeki devrine ve yeni greve isteksiz bakarlar.

26. Sorumluluk Nedir? Sorumluluk Nedir? Sorumluluk, astn bir bakas iin bir grevi ya da belirli bir hizmeti yerine getirmek mecburiyetindedir. Bir kii bir mecburiyeti kabullendii zaman, sorumluluu veren kiiye kar sorumlu olur. letmelerde faaliyetlerinin her bir aamas bir organizasyon yesinin sorumluluunda gerekletirilir. Sorumluluk, astn bir bakas iin bir grevi ya da belirli bir hizmeti yerine getirmek mecburiyetindedir. Bir kii bir mecburiyeti kabullendii zaman, sorumluluu veren kiiye kar sorumlu olur. letmelerde faaliyetlerinin her bir aamas bir organizasyon yesinin sorumluluunda gerekletirilir.

27. Sorumluluun ki Boyutu Sorumluluun ki Boyutu Bir ynetici bakalarna yetki devrederse, bu hareketiyle tek bana etkin olamaz. Ynetici astlarn devredilen yetkiden sorumlu tutmaldr. Astlar da kabul ettikleri yetkinin sorumluluundan kanmamaldrlar. Bu nedenle, sorumluluu, 1) astlarn sorumlu tutan ynetici ve 2) sorumluluklarnn hesabn veren ast asndan incelemek yararl olacaktr. Bir ynetici bakalarna yetki devrederse, bu hareketiyle tek bana etkin olamaz. Ynetici astlarn devredilen yetkiden sorumlu tutmaldr. Astlar da kabul ettikleri yetkinin sorumluluundan kanmamaldrlar. Bu nedenle, sorumluluu, 1) astlarn sorumlu tutan ynetici ve 2) sorumluluklarnn hesabn veren ast asndan incelemek yararl olacaktr.

28. Ynetici ve Sorumluluk Ynetici ve Sorumluluk Sorumlu tutma yoluyla astlarndan verim almaya balamann temelinde, yneticinin yetki uygulama hakk yatar. Bu hak yneticiye bir st basamak tarafndan verilir. Her yneticiye bu tr yetki tannr ve bu yetkiye her zaman byk gven duyulur. Bylece itaati salama ve grevlerini yerine getirmeyeni cezalandrma hakk yoluyla insanlar sorumlu tutulur. Bir st basamaktan devredilme yoluyla uygulanan yetki, eskiden olduu kadar etkin olmamakta ve bu tr yetkiyi tek bana kullanan yneticiye verdii kadar kiisel tatmin vermemekle birlikte bugn hala sonu alnmaktadr. Sorumlu tutma yoluyla astlarndan verim almaya balamann temelinde, yneticinin yetki uygulama hakk yatar. Bu hak yneticiye bir st basamak tarafndan verilir. Her yneticiye bu tr yetki tannr ve bu yetkiye her zaman byk gven duyulur. Bylece itaati salama ve grevlerini yerine getirmeyeni cezalandrma hakk yoluyla insanlar sorumlu tutulur. Bir st basamaktan devredilme yoluyla uygulanan yetki, eskiden olduu kadar etkin olmamakta ve bu tr yetkiyi tek bana kullanan yneticiye verdii kadar kiisel tatmin vermemekle birlikte bugn hala sonu alnmaktadr.

29. Ynetici ve Sorumluluk Ynetici ve Sorumluluk Yetkinin tek kayna bu olsayd, emir verme hakk son derece insafsz ve arzu edilmeyen karmaklklarla dolu olurdu. BU durumda ynetim, diktatrce uygulanan bir srecin tesinde bir anlam ifade etmezdi. Ancak itaat isteme hakk daha memnuniyet verici bir yne sahiptir, nk yetkinin bir baka kayna daha vardr. Yetki aadan kazanlabilir, astlar istekli olarak emirlere itaat edebilirler. Gerekten astlar emirleri nceden sezinleyebilirler ve kendilerine sylenmeden bile istenilen ilerin yerine getirilmesinde ibirlii yapabilirler. Yetkinin tek kayna bu olsayd, emir verme hakk son derece insafsz ve arzu edilmeyen karmaklklarla dolu olurdu. BU durumda ynetim, diktatrce uygulanan bir srecin tesinde bir anlam ifade etmezdi. Ancak itaat isteme hakk daha memnuniyet verici bir yne sahiptir, nk yetkinin bir baka kayna daha vardr. Yetki aadan kazanlabilir, astlar istekli olarak emirlere itaat edebilirler. Gerekten astlar emirleri nceden sezinleyebilirler ve kendilerine sylenmeden bile istenilen ilerin yerine getirilmesinde ibirlii yapabilirler.

30. Ynetici ve Sorumluluk Ynetici ve Sorumluluk O halde, iyi bir ynetici, yetki devri yoluyla ald yetkiye aadan kazanlan yetkiyi eklemek iin aba harcaya yneticidir. Tedbirli ynetici astlarn istekli ibirlii iin aba harcar. Byle bir ynetici, bakalarnda kurallara uyma isteklilii gelitirmeye alr. Fakat yetki aadan nasl kazanlr? Bu konuda eitli fikirler akla gelebilir. Ynetici nezaret ettii teknik alanda yetenekli olmal, ynetsel becerilerini ortaya koymal ve astlarnn sorunlar ve ihtiyalar karsnda drst ve tetik olmaldr. O halde, iyi bir ynetici, yetki devri yoluyla ald yetkiye aadan kazanlan yetkiyi eklemek iin aba harcaya yneticidir. Tedbirli ynetici astlarn istekli ibirlii iin aba harcar. Byle bir ynetici, bakalarnda kurallara uyma isteklilii gelitirmeye alr. Fakat yetki aadan nasl kazanlr? Bu konuda eitli fikirler akla gelebilir. Ynetici nezaret ettii teknik alanda yetenekli olmal, ynetsel becerilerini ortaya koymal ve astlarnn sorunlar ve ihtiyalar karsnda drst ve tetik olmaldr.

31. Ast ve Sorumluluk Ast ve Sorumluluk Astlarn neden her zaman sorumluluklarn arzu edildii lde yerine getirmedikleri tartmas, bizi daima zayf ynetim tekniklerine gtrmektedir. gren hatal deil midir ve uygun dozda bir disiplinsel eylem igrenin hatalarn dzeltemez mi? Bu sorularn cevab, belirli apta, belirli koullarda ve baz igrenler iin evettir. Burada ama, ynetim aralar olarak korku, disiplin ve olumsuz liderlii ortadan kaldrmak deildir. Bu aralar kendi yararlarna sahiptir. Dahas, bir ok ynetici tarafndan bunlarn dikkate alnmamas mmkn deildir. Astlarn neden her zaman sorumluluklarn arzu edildii lde yerine getirmedikleri tartmas, bizi daima zayf ynetim tekniklerine gtrmektedir. gren hatal deil midir ve uygun dozda bir disiplinsel eylem igrenin hatalarn dzeltemez mi? Bu sorularn cevab, belirli apta, belirli koullarda ve baz igrenler iin evettir. Burada ama, ynetim aralar olarak korku, disiplin ve olumsuz liderlii ortadan kaldrmak deildir. Bu aralar kendi yararlarna sahiptir. Dahas, bir ok ynetici tarafndan bunlarn dikkate alnmamas mmkn deildir.

32. Ast ve Sorumluluk Ast ve Sorumluluk Aksine burada ama, ie ya da asta ve alt kademe yneticilerine yklenen birok kusurun nedeninin ynetimin kendisi olduunu gstermektir. Belki daha da nemlisi burada ama, aadaki ifadeyi daha ikna edici klmak iin yeterli delil salamaktr: bakalarn deitirmenin en iyi yolu nce kendini deitirmektir. Bir kii kendi ynetsel davrann gelitirdii zaman, astlarnda byk deiikliklerin otomatik olarak gerekletiini ksa srede grecektir. Aksine burada ama, ie ya da asta ve alt kademe yneticilerine yklenen birok kusurun nedeninin ynetimin kendisi olduunu gstermektir. Belki daha da nemlisi burada ama, aadaki ifadeyi daha ikna edici klmak iin yeterli delil salamaktr: bakalarn deitirmenin en iyi yolu nce kendini deitirmektir. Bir kii kendi ynetsel davrann gelitirdii zaman, astlarnda byk deiikliklerin otomatik olarak gerekletiini ksa srede grecektir.

33. Yetki ve Sorumluluk likisi Yetki ve Sorumluluk likisi Genellikle yetki ve sorumluluun denk olmas gerektii kabul edilir. Buna gre , belirli bir kiiye verilen emir verme hakknn miktar ve tr kendisine yklenen mecburiyetlerinin miktarna ve trne eit olmaldr. Yetki ve sorumluluk her mevkide denk olmadka, anlamsz bir iliki ortaya kar. Genellikle yetki ve sorumluluun denk olmas gerektii kabul edilir. Buna gre , belirli bir kiiye verilen emir verme hakknn miktar ve tr kendisine yklenen mecburiyetlerinin miktarna ve trne eit olmaldr. Yetki ve sorumluluk her mevkide denk olmadka, anlamsz bir iliki ortaya kar.

34. Biimsel Organizasyonda Yetki, Sorumluluk ve Mecburiyet Ak Biimsel Organizasyonda Yetki, Sorumluluk ve Mecburiyet Ak Genel Mdr G.Md.Yrd. Pazarlama G.Md.Yrd. retim G.Md.Yrd. Finans Mecburiyet Devredilen Yetki Sorumluluk

Related